Το θρανίο των βουβών.

green-room-1997

«Γρήγορα!», τα διαβολικά πνεύματα της σκέψης του φώναζαν στο αυτί καθώς προσπαθούσε να τελειώσει το γραπτό στην ώρα του. «Πρέπει, πρέπει να γράψεις, να προοδεύσεις! Για να νικήσεις!», ανώφελα έστυβαν το μυαλό του οι ματαιόδοξες πλύσεις του εγκεφάλου. Μια κοιτούσε τον πίνακα, μια τον καθηγητή. Το βλέμμα του παιδαγωγού όπως επίσημα χαρακτηριζόταν, τον πότιζαν οι λέξεις της απαγόρευσης, του κανόνα, της έννομης τάξης και της ορθής συμπεριφοράς. Το  ‘καλό παιδί’ σήμαινε ‘κανονικό παιδί’. ‘Ο καλός μαθητής ήταν ‘ο μαθητής της γνώσης’. Πολλά ‘μην’ και ‘δεν’, αναρίθμητες αναπάντητες ερωτήσεις, απλουστευμένοι προβληματισμοί που όμως δεν εκκολάφθηκαν καν για να ειπωθούν στην σχολική τάξη. Το βάρος των ανέλπιστων διδαχών μαράζωσαν εκείνο το μέρος του εγκεφάλου που θα καλούσε τον πομπό και τον δέκτη σε επικοινωνία. Το καταστατικό των ενδοσχολικών κανόνων στεκόταν μπροστά του, υπενθυμίζοντας τι πρέπει και τι απαγορεύεται. Αυτό που τον προβλημάτιζε ήταν το τι θα’ πρεπε. Η ευχετική επίκληση στο χτίσιμο και τη συγκρότηση του πνεύματος απείχε από τη σφαίρα της κανονιστικής θεώρησης των γραμμάτων. Μέσα σε όλα αυτά, ένα χέρι απλώθηκε και του πήρε το γραπτό, ο χρόνος είχε τελειώσει. Έτριψε λίγο τα χέρια του μήπως και στάξει το άγχος του στο θρανίο των βουβών και αποχώρησε.

Στο δρόμο θαύμασε ένα ωραίο γκράφιτι πάνω σε ένα άγαλμα, τιμή στα πεσμένα σώματα του παρελθόντος, φυγή για το παρόν που χτίστηκε πάνω του. Κοίταξε ψηλά στον ουρανό ψάχνοντας τον ήλιο που δεν άφηναν πλέον τα κτίρια να επιβληθεί, μόνο σε μεγάλες, πολύχρωμες γραμματοσειρές διάβαζε για την αξία του όπως την ιστορία στα βιβλία. Γύρισε σπίτι, έβγαλε τα παπούτσια του, έπλυνε τα πόδια του, φόρεσε τις παντόφλες του και γύρισε στο δωμάτιό του. Έπιασε ένα σχολικό βιβλίο, ένα εξωσχολικό βοήθημα κι ένα μπλε τετράδιο και τα τοποθέτησε στο ράφι. Έβγαλε ένα άλλο σχολικό βιβλίο, ένα άλλο εξωσχολικό βοήθημα και ένα άλλο μπλε τετράδιο και τα τοποθέτησε πάνω στο γραφείο. Άπλωσε τα πόδια του πάνω σ’ αυτό το γραφείο πάτησε κλικ στον υπολογιστή κι έβαλε ήχο και εικόνα. Ήχους των κυμάτων που παφλάζουν και σκάνε πάνω σε κάποιο βράχο και εικόνα από ένα νησί του Αιγαίου. Έκλεισε τα μάτια, μύρισε με την ψυχή του το ολόγραμμα της φύσης. Το τοίχος της πραγματικότητας είχε πέσει κι η ελευθερία φάνταζε επανάσταση.

Advertisements

8 thoughts on “Το θρανίο των βουβών.

 1. invisible lighthouse May 3, 2015 / 12:05 pm

  ”..μύρισε με την ψυχή του το ολόγραμμα της φύσης.”Ωραία εικόνα. Σχεδόν παγανιστική.

  • koufetarios May 4, 2015 / 10:37 am

   Σ’ ευχαριστώ που συμφωνείς με αυτή την λεπτομέρεια. Όσο μεταφορική κι αν δείχνει έχει άμεση σχέση με την πραγματικότητα.

   Εύχομαι καλό σου απόγευμα..!

 2. cocooning cat May 3, 2015 / 3:53 pm

  Πολύ καλό!
  Λοβοτομημένοι μαθητές όλου του κόσμου ενωθείτε!
  Σάπιο εκπαιδευτικό σύστημα…

  • koufetarios May 4, 2015 / 10:34 am

   Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιό σου, είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αποτελεί τα θεμέλια, τις βάσεις για να χτίσεις μια κοινωνία.

   Ας ενωθούμε γιατί χανόμαστε!!

 3. charismavros May 4, 2015 / 7:56 am

  Αληθινό, κείμενο πλημμυρισμένο από αλήθειες. Μπράβο;-)

  • koufetarios May 4, 2015 / 10:35 am

   Σ’ ευχαριστώ Χάρη, μετράει η γνώμη σου.

   Σε προτρέπω για επίσπευση της επόμενής σου ανάρτησης 😀

 4. Άιναφετς May 11, 2015 / 11:17 am

  Έρχομαι πάλι για ν’ αφήσω σχόλιο στο κείμενο που είχα διαβάσει πριν λίγες μέρες!

  Εφιάλτης τα μπλε τετράδια και τα σχολικά βιβλία! 😦

  Αχ! τα κατάφερες και με πήγες πολύ πολύ μακριά, σε εφιαλτικές εποχές που ευτυχώς δεν άφησαν “πολλά” τραύματα!!!

  Και… η φωτό που διάλεξες πολύ πετυχημένη ως προς την “αίσθηση”… 😉

  Καλή μας βδομάδα! 🙂

  ΥΓ: δεν λειτουργεί το ορθογραφικό σου λεξικό… πρόβλημα για τους γαλλόφωνους! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s