Η χιονοστιβάδα του θεάματος.

546102_301331339940537_650693800_n

Και να, που μέρες εορτάζουσες και μέρες λαμπρές με φώτα ζεστά στεκόμαστε στη σειρά για να αφαιρέσουμε τις πέτρες που εμποδίζουν την κατολίσθηση της ύλης, το ντόμινο μιας σειράς προγραματισμένων χιονοστιβάδων. Κι όλα αυτά έρχονται σε συνοδεία, κι οι μέρες οι ασθενικές μαζί, που τίποτα δεν τις μεταβάλλει ακόμα κι αν το χιόνι τις καλύψει.

Στις μέρες τις ασθενικές ”οι ασθενικοί” στέκονται γυμνοί με τα πόδια βουτηγμένα στο χιόνι σ’ ένα πυκνό σκοτάδι μπροστά στις διαφημιστικές θερμαινόμενες λάμπες της χριστουγεννιάτικης ανάστασης. Κι όλοι εμείς που αφαιρέσαμε τα πετρώματα που εμπόδιζαν την όψη της κανονιστικής πραγματικότητας, σταθήκαμε στην άκρη του βουνού με τις φωτογραφικές μηχανές περιμένοντας για την απαθανάτιση της στιγμής που θα κάλυπτε το α και το β του εαυτού μέσα στο χρόνο, αναπολώντας το, αδημονώντας το, δοξάζοντάς το. 

Κι ενώ βλέπαμε με το χέρι στο κουμπί το χιόνι πώς πέφτει, πόσο ορμητικά σαρώνει και σκεπάζει την πραγματικότητα, εμείς επιμένουμε να το εξυψώνουμε μετρώντας αντίστροφα 3, 2, 1. Κι είναι αυτούς που άλλοτε θα φτύναμε που μας συρρικνώνουν, που μας αδικούν, μας αφυδατώνουν, είναι όμως μέρος του γ έως το ω του εαυτού μας, είναι άλλης δικαιοδοσίας,  ήτοι ο χρόνος οριοθετείται σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο Εσωστρέφειας και Υποκρισίας.

——————————————

Το κουδούνι πράγματι χτύπησε. Κι ήρθε και του μίλησε για τότε που έμενε από πάνω του. Μα δεν ήρθε για κανέναν. Ήρθε γι’ αυτήν. Και την αξιοπρέπειά της. Φεύγοντας της έδωσε μια τσάντα πατάτες. Ευχαρίστησε βουρκωμένη, νιώθοντας ο ένας καλά κι ο άλλος καλύτερα. Στην τσάντα είχε βάλει κι ένα εικοσάρικο, για να μη θίξει όσα ζητήθηκαν αλλά δεν λέχθηκαν. Μέρες γιορτών. Μέρες χαράς. Μέρες θαυμάσιες, παράξενες μέρες…

Advertisements

9 thoughts on “Η χιονοστιβάδα του θεάματος.

 1. moodytimes December 19, 2013 / 6:07 pm

  Συμπέρασμα οι άνθρωποι που αληθινά καταλαβαίνουν μπορούν να γράφουν μοναδικές αλήθειες με ωραίο τρόπο……Καλό σου βράδυ και Σαββατοκύριακο θ διαβάσω και το Σταυροδρόμι

  • koufetarios January 2, 2014 / 7:36 am

   Καθυστέρησα να απαντήσω εδώ αλλά ναι, καλύτερα έτσι διότι ήδη νιώθω την αμηχανία των πολλών που ξεκίνησαν να λένε μετά τα λαμπιόνια και τα εισπρακτικά κάλαντα ”και τώρα τι;”.

   Την καλημέρα μου Moody, καλή χρονιά.

 2. Άιναφετς December 21, 2013 / 5:16 pm

  Σκέφτηκα καθώς σε διάβαζα, πως οι πέτρες στα πόδια, το κρύο που παγώσει τις καρδιές μας, μήπως είναι απαραίτητα γιατί μας εμποδίζουν να βουλιάξουμε στη κινητή άμμο και το κρύο, αντί να μας κοκαλώσει, μήπως μας αναγκάσει να κινηθούμε- αντιδράσουμε για να ζεσταθούμε και έτσι να ζεστάνουμε και τους άλλους;
  Αν δεν βοηθήσουμε τον εαυτό μας πρώτα να σταθεί στα πόδια του, πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε- σταθούμε σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη χωρίς αυτό να φανεί πως είναι ελεημοσύνη;
  Θα νικήσουν, οι όποιοι, μόνο αν το θελήσουμε… εξαιρετικό το τραγούδι που διάλεξες να συνοδεύσει το κείμενο σου… όσο για τα Χριτούγεννα, ξέρεις πλέον, τι αισθάνομαι…οι ευχές μου θα είναι για τη καινούργια χρονιά!

  ΑΦιλιά καρδιάς και να έχεις ένα χαλαρό Σ/Κ! 🙂

  • koufetarios January 2, 2014 / 7:40 am

   Θα μπορούσε αγαπητή Άιναφετς να ισχύει και μια τέτοια εκδοχή, γιατί όχι. Κάποιοι όμως από εμάς δεν βουλιάζουμε γιατί ακόμα αντέχουμε, με τους υπόλοιπους τι θα γίνει όμως; Θα τους κοιτάμε να βουλιάζουν και θα παρακαλάμε να μην έρθει και η ώρα μας; Όχι φυσικά. Ή μάλλον ναι. Γιατί στο μυαλό μας λέμε όχι, αλλά στην πράξη κάτι τέτοιο το ασπαζόμαστε..

   Καλή χρονιά είπαμε; Όχι! Καλή χρονιά σου εύχομαι μέσα από την ψυχή μου!

   • Άιναφετς January 2, 2014 / 3:58 pm

    Καλή χρονιά να έχεις Μαβιέ μου και αυτή τη χρονιά εσύ και εγώ θα τη χρωματίσουμε! 🙂
    Ο καθένας μας, φέρει την ευθύνη των πράξεων του, έτσι δεν είναι;
    Και ο καθένας μας, αν στέκει στα πόδια του ΟΦΕΊΛΕΙ να σταθεί (στα μέτρα των δυνατοτήτων του) κοντά σ’ αυτούς που υποφέρουν… και ξέρεις, τις περισσότερες φορές μια καλή κουβέντα, ένα χαμόγελο, ένα mail, μια καλή μέρα, μπορούν να κάνουν πιο πολλά απ’ ένα σακί πατάτες ή ένα τενεκέ λάδι… το έχω δει να συμβαίνει, το έχω δει να συμβαίνει μέσα από το blogging, το έχω δει να ΜΟΥ συμβαίνει με το χαμόγελο των φίλων μου και αυτό που εισπράτω μου δίνει δύναμη για να μπορέσω να το επιστρέψω σ΄ όσους το χρειάζονται… είναι κάτι που ρέει από καρδιά σε καρδιά, πολλοί τ’ οναμάζουν Αγάπη…

    ΑΦιλιά καρδιάς! 🙂

 3. Antriana..Io December 22, 2013 / 7:02 pm

  Άκουσα το τραγούδι και με παρέσυρε, με αποτέλεσμα να ξεχάσω τι ήθελα να πω…
  Λόγια γεμάτα εικόνες! Πόσο μου αρέσουν οι προτάσεις που αφήνουν τον αναγνώστη να τις φανταστεί όπως αυτός θέλει και να τρέξεις σε μια ροή φανταστικών πραγμάτων με αφετηρία αυτές.
  Μ’ άρεσε το κείμενο σου και μ’ άρεσαν και το σχόλια παραπάνω που διάβασα. Ότι αν κάποιος παρατηρήσει γύρω και καταλάβει τι γίνεται, τότε πραγματικά μεγαλουργούν με πολύ απλά πράγματα. Κάπως έτσι και το τραγούδι.

  Καλησπέρα 🙂

  • koufetarios January 2, 2014 / 7:46 am

   Καλησπέρα και καλή χρονιά σου εύχομαι, ότι ποθείς για το νέο έτος!

   Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, ήρθε η ώρα βέβαια για να ανασυνταχθούμε και να δούμε κάτι καλύτερο για εμάς και τους άλλους. Καλύτερο από πέρισυ. Άν γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι άνθρωποι στα 60 μας εκτιμώ πως θα είμαστε πλήρεις!!

   Την καλημέρα μου!!

 4. Νικολέτα December 29, 2013 / 12:46 pm

  Μ’άρεσαν οι σκέψεις σου..
  με παρέσυρε το κομμάτι και με έκανε να σκεφτώ πόσες αλήθειες κρύβουν μέσα τους τα λόγια σου..
  την καλησπέρα μου..

  • koufetarios January 2, 2014 / 7:47 am

   Καλή χρονιά Νικολέτα!! Ότι ποθείς εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, ότι καλύτερο πραγματικά. Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κάπως έτσι δυστυχώς τα βλέπω τα πράγματα και -όχι- δεν νομίζω σε αυτές τις άκρως εμπορευματικές γιορτές να αλλάξει τίποτα ποτέ.

   Την καλημέρα μου καλή χρονιά να’ χουμε!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s