Ψυχαγωγικές προσεγγίσεις στη συνωμοσία.

 

 

Τις προάλλες παρακολούθησα ένα μουσικό κουφέτο στο youtube και ομολογώ πως μέσα στη ζάλη του ψηφιακού ήχου έκανα μια στάση σε κάτι το οποίο, αν μη τι άλλο, με ενθουσίασε αρχικά και αμέσως μετά με έβαλε σε σκέψεις.

Το τραγούδι  ανήκει στον Woodkid ο οποίος είναι γνωστός για την σκηνοθεσία του σε αμερικάνικα βίντεο κλιπ (Μoby, Katy Perry, Lana Del Ray, Rihanna κλπ.)Το μουσικό κομμάτι το βρήκα πολύ καλό, ο συνδυασμός του όμως με το βίντεο που υποστηρίζει εικονικά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Έσπευσα να βρω μερικές πληροφορίες για το σκεπτικό του εν λόγω βίντεο, πολύς κόπος για το τίποτα ή.. μήπως όχι;, αναρωτήθηκα.

Τυχαία λοιπόν έπεσα πάνω σε ένα σωρό θεωρίες για το τι μπορεί να κρύβονται κάτω από τις λέξεις, τι συμβολισμό έχουν τα στοιχεία που προβάλλονται και τελικά τι νόημα βγαίνει μέσα από όλο αυτό.Ενδεικτικά μία πιο ας το πούμε, ψαγμένη άποψη υποστήριζε τα εξής, συμπληρώνοντας ίσως κι εγώ μερικά κενά (αφού φυσικά παρακολουθήσετε το βίντεο και έχετε μία ιδέα για τους πιθανούς συμβολισμούς του- το πρώτο κουτάκι από δεξιά απενεργοποιεί τους ενοχλητικούς σχολιασμούς).

Στην αρχή (ο:ο3) εμφανίζονται δύο κλειδιά που συμβολίζουν την κρυφή γνώση που όλοι μας έχουμε μέσα μας έμφυτη και είναι έτοιμη να μας αποκαλυφθεί. Ο αναπτήρας (ο:12)  δηλώνει το ξεκίνημα της επανάστασης σε όλα τα επίπεδα, μιας ουτοπικής επανάστασης. Ο σκύλος (00:17) συμβολίζει τον άνθρωπο που ξύπνησε απ’ το λήθαργο και αντικρίζει ξαφνικά την πραγματικότητα. Το τατού με τους λύκους (0:26) αντιπροσωπεύει τη μασονική οργάνωση Wolf’s Head του πανεπιστημίου του Γέιλ. O νέος με το βιβλίο (ο:38) συμβολίζει την καθολική εκκλησία. Το κοιμισμένο παιδί στο βωμό, (0:40) ίσως ένα μελλοντικό μεσσία περιμένοντας να ξυπνήσει από το λήθαργο όταν ο κόσμος θα είναι έτοιμος για ανατροπή. Ο έφιππος πάνω στο άλογο (0:46) τους Ρώσους Μασόνους. Ο νέος με τον δαυλό (0:54) συμβολίζει τους Ιλουμινάτι ενώ η βροχή από στάχτη (1:40) μια επερχόμενη εισβολή. Ο τύπος με το μαχαίρι (2:05) τις μυστικές ισλαμικές οργανώσεις. Ο πολεμιστής με το τσεκούρι (2:07)  δηλώνει τη μασονική οργάνωση Πράσινος Δράκος. Η τρισδιάστατη πύλη τις κλειστές θύρες του παραδείσου (2:21), αποκάλυψη της κρυφής αλήθειας. Η πτώση των μετεωριτών (2:46)  μια πιθανή παγκόσμια καταστροφή. Το κτίριο που φαίνεται (3:39) το σημείο συνάντησης όλων των μασονικών κοινωνιών.

Διαβάζοντας ξανά όλα όσα μετέφερα σχεδόν με ακρίβεια από απόψεις ακροατών για το θέμα, γελάω όταν σκέφτομαι πόση διάθεση για θεωρίες συνωμοσίας υπάρχει αλλά και πόσο εύκολα μπορεί να υιοθετήσεις τέτοιες απόψεις επειδή σου φαίνονται ρεαλιστικές ή λογικές.Κάποιες μυστικές μασονικές οργανώσεις που πιθανώς αποτυπώνονται συμβολικά υπάρχουν, ωστόσο το θέμα των Ιλουμινάτι ή της Νέας Τάξης Πραγμάτων δεν εξαντλείται σε μία απλή συζήτηση. Εκτός των άλλων, σε μια ενδεχόμενη κουβέντα οι αντιφάσεις στις οποίες θα πέσουν οι ομιλητές, θα προκαλέσουν αμηχανία και σύγχυση!

Όπως και να’ χει, λίγη φαντασία παραπάνω δεν βλάπτει, αρκεί να γνωρίζουμε και να θέτουμε όρια, πατώντας γερά στο έδαφος..! Ακόμα και αν κάποιες αληθεύουν – ορισμένες γνωστές μυστικές οργανώσεις όπως η Skulls and Bones  για παράδειγμα υπάρχει, εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί όμως που μπορούμε να φέρουμε ανατροπές τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Οπότε κάτι τέτοιες θεωρίες (μετά από σκέψη φυσικά!) με αφήνουν στο τέλος παντελώς αδιάφορο. Πάντως, αυτό που θεωρώ πως πρεσβεύει το βίντεο, είναι πιθανόν το ξεκίνημα μιας μεγάλης επανάστασης.

Η πιο αστεία εξήγηση που είδα πάντως αφορούσε τον νέο με τα τατουάζ (ο:34). Κάποιος θεωρούσε πως αυτή η χαρακτηριστική κίνηση που κάνουμε καμιά φορά όταν ξυπνάμε, θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται στην αφύπνιση του ανθρώπου για την επανάσταση.. Viva la revolution!

Μιλώντας για θεωρίες συνομωσίας δεν θα μπορούσα να αφήσω απ’ έξω μία πρόσφατη θεωρία που ελέχθη την προηγούμενη εβδομάδα έξω από το θέατρο Χυτήριο. Σύμφωνα με την κυρία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος . Σας υπόσχομαι να ενθουσιαστείτε με τα επιχειρήματα της.

Η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Ξεκίνηστε το βίντεο στο 30:45.

Advertisements

15 thoughts on “Ψυχαγωγικές προσεγγίσεις στη συνωμοσία.

 1. Νέστορας October 14, 2012 / 9:07 am

  σουρεαλισμός, η κυρία με την ντουντούκα τα λέει όλα.. έχουμε ξεφύγει λέμε…

  • koufetarios October 14, 2012 / 12:00 pm

   σουρεαλισμός όντως!! Δεν φανταζόμουν ότι υπάρχει σε τόσο έντονο βαθμό και αυτή η πλευρά.

 2. ♔DƦάɱα QuƎeи ♔ October 14, 2012 / 9:50 am

  Έκανες πολύ καλή δουλειά με το τραγούδι. Ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να αναλύσεις τα “σύμβολα”.
  Όσο για τις θεωρίες συνομωσίας, πιστεύω πως ο άνθρωπος ορισμένες φορές τον φόβο για το άγνωστο που κρύβει το μέλλον τoν εξωτερικεύει καμιά φορά με αυτές τις θεωρίες.
  Εγώπροσωπικά πάντως, πιστεύω πάντα αυτό που με κάνει η πραγματικότητα να νιώθω και να αντιλαμβανόμαι τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο!
  Να έχεις μια όμορφη Κυριακή 🙂

  • koufetarios October 14, 2012 / 12:07 pm

   DramaQueen κι εγώ εκεί καταλήγω στο τέλος πως οι ιδεολογίες ακόμα και ουτοπικές να είναι τις δέχομαι, αλλά τέτοιες συνωμοσίες δεν θα χαλάσω το μυαλό μου με το να γίνω καχύποπτος, πως πάντα κάτι μου φταίει!!

   Επίσης καλή Κυριακή να έχουμε!!

 3. AnD October 14, 2012 / 12:09 pm

  Πολύ σύμβολο βρε παιδί μου…
  Είναι πάντως ένα βίντεο που έχει πολύ ενδιαφέρον και καταλαβαίνω γιατί μπήκες στη διαδικασία να το ψάξεις περισσότερο. Πιστεύω πως όλα αυτά υπάρχουν, οι μασόνοι και οι διάφορες οργανώσεις, με πολιτικές οι πιο μυστικιστικές δράσεις, το βρίσκω όμως πολύ φυσιολογικ΄να υπάρχουν καθώς οι άνθρωποι πάντα ένιωθαν ασφάλεια όταν συγκροτούσαν ομάδες, βλ. πόλεις, κράτη, θρησκείες κλπ. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Δε με φοβίζει όμως η ύπαρξή του, τα αίτια είναι που με φοβίζουν. Οτι δεν έχουμε γίνει ακόμα περισσότερο αυτάρκεις, περισσότερο ανοιχτόμυαλοι ώστε να μην χρειάζεται να μπαίνουμε σε ομάδες αλλά να βλέπουμε τον κόσμο σαν το σπίτι όλων μας.
  Και η κυρία του βίντεο είναι σε μια ομάδα που θεωρεί οτι απειλείται από άλλες ομάδες και εκτός του οτι νιώθει φόβο η ίδια, προσπαθεί να μας φοβίσει κι εμάς, να μας αφυπνίσει κατά την άποψή της…
  Ο φόβος είναι μεταδοτικός και δυστυχώς μεταδίδεται γρηγορότερα και ευκολότερα από την αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο…

  Το βίντεο που μου άρεσε ιδιαίτερα για το ίδιο τραγούδι είναι αυτο:

  Το παιδάκι αρχικά μοιάζει να τρέχει για να ξεφύγει από κάτι και καθώς τρέχει βρίσκει συμμάχους, ανδρώνεται και ωριμάζει. Συνεχίζοντας την ίδια πορεία προς τα μπρος καταλήγει να φτάνει στο σημείο να απειλεί εκείνο τους φόβους του.
  Το παιδάκι αυτό του βίντεο είναι η πραγματικότητα όπως τη βλέπω. Είναι ο τόπος που συνδέονται τα δύο αρκτικόλεξα με τα οποία ξεκίνησες την ανάρτησή σου για το φόβο.
  Μπορεί να τρέξεις για να ξεφύγεις και μέσα από αυτή τη φυγή να γίνεις δυνατός ώστε να μη χρειαστεί να ξανατρέξεις ποτέ από φόβο. Δεν είναι τίποτα κατακριτέο, ίσως είναι μάλιστα και απαραίτητο.

  Με συγχωρείς που έγραψα τόσα…
  :))

  • koufetarios October 15, 2012 / 5:46 pm

   Νομίζω πως θα έπρεπε να αναπροσαρμόσω την ανάρτηση αυτή και να προσθέσω το σχόλιό σου!!Ο άνθρωπος επιλέγει να πιστέψει σε κάτι επειδή καμιά φορά η προστασία και η σιγουριά της ομάδας τον κάνει να νιώθει ασφαλής, τότε είναι που κομμάτι κομμάτι ο κόσμος διασπάται, χάνει την ουσία της ύπαρξής του η οποία δεν είναι άλλη από την ελευθερία του, την απόλαυση της ζωής του διεκδικώντας όλα όσα η φύση του χάρισε απλόχερα. Και φυσικά εκεί έγκειται και η ανωτερότητα του ανθρώπου από τα ζώα, στη νοημοσύνη. Μερικές βασικές αρχές δεν είναι δύσκολο να τις τηρήσεις, όταν σκεφτείς πως όλοι το ίδιο γεννιόμαστε, το ίδιο αναπνέουμε, αισθανόμαστε, συμπεριφερόμαστε, αντιδράμε. Λέγοντας το ίδιο εννοώ τα βασικά εφόδια που έχει ένας άνθρωπος από τη στιγμή που θα γεννηθεί, σεβόμενος τον κάθε ένα που ζητάει να απολαύσει τους ίδιους καρπούς, στο ίδιο μέρος, με τα ίδια δικαιώματα!!

   Το κομμάτι που με παραπέμπεις ομολογώ πως είναι πάρα πολύ ωραίο και το βίντεο καλύτερο από το προηγούμενο.

   Αντιθέτως θα σε παρακαλέσω να μου αναλύεις τις σκέψεις σου γιατί έχουν πολύ ενδιαφέρον! Σ’ ευχαριστώ!

   Καλό βράδυ!

 4. moodytimes October 14, 2012 / 2:10 pm

  Τι να σου πω Αδελφέ,όλη μέρα στη δουλειά είμαι με έναν θρησκόληπτο φανατικό συνωμοσιολόγο…η κυρία με την ντουντούκα που ομολογώ δεν την άντεξα ως το τέλος είναι σαν κλώνος του.Πάντως και κατα τη γνώμη μου ο πόλεμος έχει ξεκινήσει δεν γίνεται όμως με όπλα αλλά με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,κερδοσκόπους και οικους αξιολόγησης…money money money.
  Mια παγκόσμια ρουλέτα.Παλιά οι κατακτήσεις γινόντουσαν με στρατεύματα τώρα με δανεισμούς.Ο καπιταλισμός είναι,τίποτε άλλο σε συνδιασμό με την αισχροκέρδια.Διάβασε αν θες το τελευταίο HOT DOC και θα δεις

  • koufetarios October 15, 2012 / 5:56 pm

   Καλό κουράγιο με τον θρησκόληπτο..! Καλά ναι πώς να αντέξεις σε καταλαβαίνω. Είναι χειρότερος πόλεμος δυστυχώς αυτός. Εισχωρεί στα μυαλά των ανθρώπων υποσυνείδητα και τους κάνει πιόνια. Τα ΜΜΕ και ο Τύπος καθημερινά εκτοξεύουν προπαγάνδες χωρίζοντας τον κόσμο σε πολλά στρατόπεδα, χάνοντας έτσι τη δύναμη της μάζας. Και είναι δύσκολο να το βγάλεις απ΄ το μυαλό κάποιου αυτό.. Πρέπει να προκύψει τεράστιο πρόβλημα συνολικά στον πληθυσμό για να σκεφτεί διαφορετικά. Και αυτά τα λίγα χρόνια κρίσης ανέδειξαν μέτωπα αντίστασης αλλά ταυτόχρονα αυτά τα μέτωπα είναι και αριστερά και δεξιά. Και ακραία αριστερά και ακραία δεξιά. Και δεν ξέρω πόσα θα είναι τα μυαλά που θα σκεφτούν την ουσία: τον άνθρωπο ως ύψιστη αξία. Τον εργάτη, το συνταξιούχο, τον ανάπηρο και τον τυφλό, τον ναρκομανή, τον αλλοδαπό. Δεν ξέρω πραγματικά.

   Να σαι καλά, καλό σου βράδυ..!

 5. Τελευταίος October 14, 2012 / 4:44 pm

  Θεωρίες συνομωσίας υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, μάλλον είναι στο ανθρώπινο γονιδίωμα… Όμως υπάρχει και η λογική που πρέπει κατά τη γνώμη μου πάντα να επικρατεί. Όπως και να έχει, το τραγούδι είναι εξαιρετικό και το βίντεο μου άρεσε πολύ, ασχέτως αν έκρυβε ή όχι κρυφά μηνύματα.

  Την κυρία αλλά και τον κύριο πριν από αυτή δε θα τους σχολιάσω, όποιος φοράει παρωπίδες δεν έχει καμία αξία να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

  Καλό σου βράδυ Στέλιο.

  • koufetarios October 15, 2012 / 6:10 pm

   Γενικότερα η τάση του ανθρώπου να πιστεύει σε κάτι άλλο πέρα από τις δυνάμεις του, τον βοηθάει να έχει καμιά φορά κάτι απλά για να πιστεύει, είτε αυτό είναι τα ΑΤΙΑ είτε τα φαντάσματα με τα άσπρα σεντόνια, πεποιθήσεις δηλαδή πιο απλές από μία ολόκληρη συνωμοσία. Τώρα που το σκέφτηκα είμαι και γω θύμα μιας συνωμοσίας σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου. Βλέπεις, τελικά το ανθρώπινο γονιδίωμα μου με εξαπάτησε!! Τι να πεις. Πίστευε και ερεύνα αν θες αλλά αυτή είναι απλά μια άποψη σαφώς και υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε. Δίχως το βίντεο δεν θα οδηγούσα φυσικά τη σκέψη μου εκεί, καλό είναι να ψυχαγωγούμαστε καμιά φορά πετώντας και καμιά θεωρία ή τέτοια βίντεο όπως αυτό με την κυρία. Δεν είναι κακό, μην τα παίρνεις τοις μετρητοίς!! 😀

   Kαλό βράδυ Κώστα!!

 6. ο δείμος του πολίτη October 15, 2012 / 11:59 am

  Τόση ανάλυση για ένα βίντεο (ήχο δεν έχω εδώ, στο σπίτι θα το ακούσω); Καήκαμε… Ούτε ποίημα του Σολωμού να ήταν…
  Και ακόμα δεν το είδε η Χρυσή Αυγή για να ζητήσει την απαγόρευσή του…

  • koufetarios October 15, 2012 / 6:10 pm

   Προκαλώ τη Χρυσή Αυγή να έρθει με τον παπά τον Σεραφείμ και να μου κάνει μήνυση…!

 7. katabran October 15, 2012 / 7:16 pm

  Homo erectus ἀπόμακρη ἀφετηρία τῆς Ἰλιάδας
  δὲν ἤτανε καλύτερα νὰ ῥεμβάσεις μὲ τὰ τέσσερα;
  Δὲ σοῦ ῾φτανε τὸ ἀηδόνι νὰ ἐκκλησιάζεται
  στοὺς ἀφροδίσιους κλάδους τῶν δέντρων;
  Τί διάολο τὴν ἤθελες τὴν ἔκλυτη ᾨδὴ τοῦ ποιητῆ
  στὰ σωθικά του τὰ πικρὰ τὰ αἱματοτσακισμένα;
  Τώρα τὴ χάνεις δυὸ φορὲς τὴν ὀμορφιὰ
  σ᾿ ἕνα φριχτὸ ξερίζωμα οὐρλιάζοντας ζωὴ καὶ τέχνη
  Ἂχ μάνα μου τί κατρακύλισμα στὸ μεγαλεῖο…
  Θά ῾τανε ἡ ἄγρια στύση στοχάζομαι
  ποὺ σοῦ ῾δωσε ὦ homo erectus τὴν αἴσθηση
  νὰ σηκωθεῖς ὁλόρθιος σ᾿ αὐτὸ τὸν κόσμο.

  με παιδεύει αυτές τις μέρες ο “δεύτερος θάνατος” του Καρούζου…

 8. Άιναφετς October 17, 2012 / 5:11 pm

  Είχα διαβάσει Στέλιο την ανάρτηση αλλά περίμενα να βρω χρόνο για να δω το video που όντος τεχνικά, είναι πολύ καλό!
  Όσο για τα σύμβολα, πάντα ο άνθρωπος του άρεσε να μιλάει συμβολικά, αυτό του έδινε την ψευδαίσθηση μια κάποιας δύναμης… πίσω απ’ όλα αυτά (μασονίες, σέκτες κλπ) κρύβεται η ανάγκη μερικών να εξουσιάζουν και να χειρίζονται άλλους και ο ευκολότερος τρόπος είναι, σκορπώντας τον φόβο… Έτσι η ιστορία έδειξε πως από τον Μεσαίωνα και μετά, η θρησκεία, το χρήμα και ο εκφοβισμός έγιναν τα όπλα μερικών πραγματικά χαλασμένων ατόμων…
  Για μένα όλα αυτά ανήκουν στη σκοτεινή πλευρά της ανθρωπότητας και καλό είναι να μη παρασυρόμαστε απ΄τα τραγούδια και τις όμορφες εικόνες τους!

  Καλό μας βραδάκι! 🙂

 9. onlyandjustme October 20, 2012 / 2:02 pm

  θεωρίες συνωμοσίας υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν..αλλά το θέμα είναι να έχουμε την λογική να διαχειριστούμε τις καταστάσεις..ωραία ανάλυση πάντως,δεν μπορώ να πω..και το τραγούδι εξαιρετικό..
  καλό απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s