Ευρώ ή Euro;

Οι εκλογές πέρασαν, η εβδομάδα ξεκίνησε και όλα δείχνουν σα να μην πέρασε μια μέρα. Μουδιασμένοι, αμήχανοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις χάνοντας πλέον το ενδιαφέρον για νέα πολιτικά σενάρια, για φρέσκες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που με βεβαιότητα θα έδιναν έναν επιπλέον λόγο στην καθημερινότητα που γίνεται ολοένα και πιο γραφική. Την επόμενη μέρα των εκλογών έπεσαν στο τραπέζι τα αίτια μιας επαναλαμβανόμενης επιλογής, γνώριμης, ξεκάθαρης, άμεσα βιωματικής στον Έλληνα πολίτη ο οποίος δεν ανήκει σε καμία οικονομική και κοινωνική ελίτ. Όπως είναι πλέον γνωστό, ο φόβος, η αντίδραση, η ανασφάλεια οδήγησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε μονοπάτια ξαναπατημένα, με επιχειρήματα όμως που σε μια κοινωνία προοδευτική και εκσυγχρονισμένη, αμφιβάλω εάν μπορούν να συγκλίνουν με την πραγματικότητα και τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία.

Υπήρξε ωστόσο και ένα νεανικό τμήμα του πληθυσμού που δεν γνώριζε κυριολεκτικά τι να ψηφίσει. Μέχρι και την προηγούμενη μέρα των εκλογών το βάρος της προσωπικής ευθύνης απέναντι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονταν, οδήγησε τους αναποφάσιστους στην κάλπη κρατώντας στα χέρια τους ψήφο ασφαλείας, μια ψήφο που έδινε στη Ν.Δ. τη δυνατότητα να κυβερνήσει ξανά.  Αυτό το ποσοστό των νέων μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ήταν όμως καταλυτικό για την απόσταση ασφαλείας που εξασφάλισε από το ΣΥΡΙΖΑ. Η αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα σε βάθος χρόνου, η απουσία στοιχειώδους προσωπικής ενασχόλησης με λάθη του παρελθόντος, με τα σκάνδαλα και το καθεστώς ατιμωρησίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, τους εγκλώβισε ουσιαστικά σε μια ενημέρωση περιορισμένου και ορισμένου χρονοδιαγράμματος μέσα στο οποίο η τηλεοπτική αναμετάδοση των πολιτικών συνθηκών συνέβαλε στον αποπροσανατολισμό τους και την απόσπαση της προσοχής τους από συγκρινόμενα αναλυτικά  συμπεράσματα, από τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη τα τελευταία 2 χρόνια.

Πράγματι η επιφανειακή αντιμετώπιση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας δεν είναι τυχαία. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η καρμική κλήρωση στο Euro μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας. Με όρους πολιτικούς σύσσωμο το ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό, δαιμονοποίησε το μνημόνιο, αντιτάχθηκε στην ενδεχόμενη γερμανική ποδοσφαιρική δεινότητα, δίνοντας χαρακτήρα πολιτικό, με αυστηρή και απόλυτη αφοσίωση για το αποτέλεσμα. Ο Έλληνας εμφανίζεται ως σκληρός κριτής, αξιώνοντας την ικανοποίηση του πληγωμένου πατριωτικού του φρονήματος. Είναι τελικά συγκρινόμενα τα μεγέθη ή όχι; Είναι δηλαδή η συμπεριφοριστική αντίληψη του Έλληνα ζήτημα ”προτίμησης”, το τι του αρέσει δηλαδή και τι όχι ή το ίδιο το πολιτικό σύστημα ωφελείται από το αδύναμο βλέμμα του Έλληνα προς το κοινοβούλιο και τις μεταρρυθμίσεις του;

 • Το σκίτσο όπως και πολλά άλλα μπορεί να δει κανείς στην ιστοσελίδα http://www.skitso.biz/
Advertisements

24 thoughts on “Ευρώ ή Euro;

 1. KARIATIDA62 June 19, 2012 / 3:46 am

  Eγω πάλι δεν βλέπω κανένα αμήχανο και κανένα μουδιασμένο!
  Ολοι χαλαροί είναι και συνεχίζουν…ακάθεκτοι!
  Τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν, οι ξένοι ηρέμησαν πήγε η καρδιά στην θέση τους και οι μακάκες σχεδιάζουν το δεύτερο μπάνιο τους!
  Το πρώτο επέλεξαν να το κάνουν την Κυριακή ! Ειδικά την Κυριακή των εκλογών! Γιατί λέει σιχάθηκαν τους πολιτικούς και όχι τους εαυτούς τους!
  Σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να πούμε πως επέλεξαν να πάνε να πνιγούν απο το να πνίξουν τους Εφιάλτες!
  Οσο για τους νέους που δεν ήξεραν πάλι τι να ψηφίσουν, νομίζουν πως βρίσκονται στην εξεταστική τους και αναβάλλουν το διάβασμα για την επόμενη!
  Αιώνιοι μακάκες ως αιώνιοι φοιτητές επέλεξαν να μείνουν και εδώ!
  Ασε με Κουφετάριε με τις κοινωνικοαναλύσεις μας γιατί ειλικρινά στο λέω ΜΠΑΦΙΑΣΑ!!!
  Και όπως είπε σε μια συνέντευξή του ο Θύμιος Καρακατσάνης, αυτά που θέλω να αλλάξω στην χώρα αυτή τελικώς δεν γίνονται με εκλογές!!!

  Καλή σου μέρα!

  • koufetarios June 19, 2012 / 7:00 am

   Κάρυ είσαι λίγο υπερβολική νομίζω. Σε καταλαβαίνω, αλλά η ψυχραιμία και η λογική είναι αυτή που πρέπει να επικρατήσει. Οι φοιτητές αναρωτήθηκες ποτέ γιατί αναβάλλουν το διάβασμά τους; Σε παραπέμπω στους δασκάλους φοιτητές. Γιατί αυτοί παίρνουν το πτυχίο στην ώρα τους; Γιατί γνωρίζουν πως με μια υπογραφή έρχεται ο διορισμός! Μην τα ξεχνάμε αυτά. Και γω μιλάω για το κομμάτι της κοινωνίας που την κρίσιμη ώρα έφτασε στην κάλπη όντας πολιτικά αρχάριο. Ανεπίτρεπτο κατά τη γνώμη μου.

   Και δεν μιλάω για τους Έλληνες πολίτες συνολικά, αναφέρομαι σε μια αμέτοχη και επιφανειακή νεολαία που με προβληματίζει. Και σιγά την κοινωνικοανάλυση, ίσα που ανέφερα το ζήτημα και έπεσες να με φας!! 😀

   Είναι ένα ποσοστό που πρέπει να προβληματιστεί, δεν θέλει τα κατηγορώ μας, δεν έχουν κανένα ώφελος, αντίθετα είναι άπλαστο, απαίδευτο, αμέτοχο.

 2. moodytimes June 19, 2012 / 5:56 am

  Τι να πω κι εγώ….EURO-VISION….το ευρωπαικό όραμα δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση(λεφτεριά στους μεταφραστες)

  • koufetarios June 19, 2012 / 7:01 am

   Λευτεριά Moody χα χα! Euro – Δράμα!!

 3. glarenia June 19, 2012 / 7:32 am

  Είμαι πολύ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΗ……..

  ΚΑΛΉ ΣΟΥ ΜΈΡΑ!

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  • koufetarios June 19, 2012 / 1:58 pm

   Να μην είσαι Γλαρένια μου διότι τίποτε δεν τελείωσε εδώ, έπεται τόσο μεγάλη συνέχεια.. Πιστή στα όνειρά μας και στις ιδέες μας πρέπει να μείνουμε.

   Σε χαιρετώ, καλό σου απόγευμα 🙂

 4. ο δείμος του πολίτη June 19, 2012 / 7:39 am

  Εδώ φτάσαμε να λέει ο καραγκούνης ότι θα κάτσους να χάσουν από τη Γερμανία, επειδή υπακούει στο αίτημα των εκλογών…

  • koufetarios June 19, 2012 / 2:00 pm

   Πόσο χαζό και ανούσιο μπορεί να ακούγεται κάτι τέτοιο;

   • ο δείμος του πολίτη June 19, 2012 / 3:21 pm

    Κι όμως είναι η πολιτική μετάφραση των εκλογών…

   • koufetarios June 22, 2012 / 1:41 pm

    Συμφωνώ, άλλωστε δεν προσπάθησα να κρίνω ή να σχολιάσω πού οφείλεται όλο αυτό, η διαπίστωσή του φαινομένου αυτού από μόνο του μου δημιουργεί ερωτήματα. Ερωτήματα με απάντηση σχετικά εύκολη και αυτονόητη. Και αυτό είναι λυπηρό.

 5. Τελευταίος June 19, 2012 / 8:05 am

  Με το ποδόσφαιρο κάτι παθαίνω, συν και το γεγονός ότι είμαι παντελώς άσχετος με το εν λόγω άθλημα, λέω να μη σχολιάσω τα του euro γιατί θα πω καμιά χαζομάρα και θα γελάει ο κόσμος.

  Για τα υπόλοιπα, όπως είπα και στο ιστολόγιό μου, εύχομαι να υπάρχουμε ως κοινωνική δομή, ως εκ τούτου και ως χώρα, την επόμενη φορά που θα ψηφίσουμε και βεβαίως να ψηφίσουμε για ευρωβουλευτές!

  Την καλημέρα μου και τις καλύτερες ευχές μου στην Εθνική Ελλάδας. Πόσο εύχομαι να τους βάλουμε μερικά γκολάκια… 🙂

  • koufetarios June 19, 2012 / 2:05 pm

   Για το μόνο θέμα που μ’αρέσει να μιλάω σχετικά με το ποδόσφαιρο είναι περισσότερο η κοινωνική διάσταση του θέματος και γιατί εδώ και χρόνια πολύ καλοί μου φίλοι ασχολούνται τόσο πολύ μ’αυτό ενώ την ίδια στιγμή θα μπορούσαν να διοχετεύουν αυτή την ενέργεια για τον συνάνθρωπό τους, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για κάτι τέλος πάντων που θα αφορά το σκάρτο σύστημα που επιβιώνει όσο άρρωστο και αν είναι.

   Όσο για τον αγώνα, συμπτωματικά ως φίλαθλος Γερμανία υποστήριζα, πώς πρέπει άραγε αυτή τη φορά να αξιολογήσω τον αγώνα, την πλευρά που ”πρέπει” τελικά να υποστηρίξω;

 6. kariatida62 June 19, 2012 / 9:29 am

  Ρε Κουφετάριε αγόρι μου, εσύ κουβαλάς 26 Καλοκαίρια και Χειμώνες και γω μισό αιώνα!!! Κουράστηκα η καψερή να συμβιώνω με παρτάκηδες, ανίκανους,άτολμους, ανημέρωτους, ωχαδελφιστές, λαμόγια, μακάκες και κάθε είδους ανθρωπάρια που κατσικώνονται και αλληλουποστηρίζονται για να επιβιώνουν πάντα εκείνοι και μένα να μ’εχουν δέσμια!
  Μα πιο πολύ βαρέθηκα τους άλλους που ενώ συμφωνούμε στην ουσία, διαφωνούμε για να είμαστε πάντα διηρημένοι και αποτυχημένοι…
  Βαρέθηκα μπάφιασα πώς να σου το εξηγήσω αυτό παιδί μου?
  Ελπίδα δεν βρίσκω πουθενά όσο και να ψάξω…τι μου μένει?
  Ή να βρω την σπηλιά του Λιαντίνη ή ν’ανέβω στα βουνά και να φωνάζω σαν τον Βέγγο: Πεθαίνει η Ελλάδα!!!! Να γίνει η φωνή μου ηχώ να την ακούσουν οι αετοί της….γιατί κανείς άνθρωπος της δεν φαίνεται να νοιάζεται! 😦 😦

  • koufetarios June 19, 2012 / 2:13 pm

   Να τα μας, το ξερα πως θα συμβεί αυτό, δηλαδή εάν δεν ήξερες ότι είμαι 27 χρονών και ήμουν 50 θα χρησιμοποιούσες το ίδιο επιχείρημα για να αιτιολογήσεις την αγανάκτησή σου; Μπάφιασες το καταλαβαίνω, κι εγώ απογοητεύτηκα που βλέπω κοντά μια τετραετία από τώρα να παραμένω άνεργος, διαβάζοντας διαβάζοντας, διαβάζοντας και για ποιον; Για την ψυχή της μάνας μου!! Νευριάζω για τα ΖΩΑ και τα ΒΟΔΙΑ που ψήφισαν ξανά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί εξαρχής έτσι έπρεπε να τους χαρακτηρίσω και ας δεχτώ την ευθύνη της ανωριμότητος, ωστόσο κοιτάω μπροστά γιατί κάνεις σαν όλα να τελείωσαν, σα να σταμάτησε ο χρόνος, δεν κατάλαβες νομίζω ότι οι Αγανακτισμένοι ήταν η αρχή, αυτοί φάνηκαν στις εκλογές μέσα σ ένα χρόνο και ναι, περιμένω το μεγάλο μπαμ στις επόμενες γιατί αν το δεις σε βάθος χρόνου, ήταν τελικά δύσκολη μία ανατροπή του πολιτικού συστήματος, όχι όμως και ακατατόρθωτη, δεν το λέω εγώ αλλά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

  • Τελευταίος June 20, 2012 / 9:54 am

   Διαψεύδω κατηγορηματικά το “μισό αιώνα” που είπε η Κάρυ πιο πάνω. Ήθελε να γράψει “μισό κιλό κολοκυθάκια” αλλά ο δαίμων, αυτός ο δαίμων του πληκτρολογίου… Η Κάρυ είναι μόλις… όσο φαίνεται!

   🙂 🙂 🙂

   • koufetarios June 22, 2012 / 1:35 pm

    Εμένα η Κάρυ μου κάνει πιτσιρίκα κι αυτό το λέω διότι μία γυναίκα μισού αιώνα δεν θα μαχόταν τόσο σθεναρά με ψυχολογικά ανεβοκατεβάσματα! Μ’αυτό εννοώ πως μου θυμίζει μια ηλικία ακόμη και πιο μικρή από μένα όταν τα συναισθήματα και η ψυχολογία μας εξαρτιόταν άμεσα από το περιβάλλον στο οποίο βρισκόταν! Εξού και η απογοήτευση και η αγανάκτηση μετά το πέρας των εκλογών..!!

 7. ♔DƦάɱα QuƎeи ♔ June 20, 2012 / 8:15 am

  Καλημέρα. Euro Κατάσταση ή μήπως όχι; Πως να σχολιάσω τα όσα είδα; Ας ηρεμήσουμε καλύτερα φίλε Κουφετάριε, γιατί ο Έλληνας επέλεξε. Δεν θέλω να υποτιμήσω την νοημοσύνη του λαού, ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί το μυαλό μου σταματά στα όρια, μετά από τόσες πορείες και διαμαρτυρίες, μετά από την δημιουργία τόσων νέων κινημάτων, μετά από τόσες αυτοκτονίες και μετά από την σαφή πρόθεση του λαού για αλλαγή πως επιλέγεις να παραμείνεις έγκλειστος σε ένα παρελθόν που σε πλήγωσε και σε πληγώνει;
  Τι να πω, υποθέτω πως ο Έλληνας δεν ξέρει τι θέλει. Θέλει και μια “σιγουριά” που ουσιαστικά ποτέ δεν είχε, αλλά θέλει ταυτόχρονα και μια αλλαγή. Φαντάζομαι όμως πως αν ο Κολοκοτρώνης και ο Αθανάσιος Διάκος δεν είχαν πάρει ρίσκα και σκληρές αποφάσεις δεν θα ήμουν τώρα εδώ να σου σχολιάζω. Άρα έτσι όπως τα βλέπω εγώ τα πράγματα ή ας αφήσουμε τις επαναστάσεις γιατί είμαστε “λίγοι” για να τις διεκδικήσουμε ή ας τα παίξουμε όλα για όλα για αυτή την πολυπόθητη “επανάσταση”. Το θέμα είναι θα έχουμε ξανά την ευκαιρία;
  Υποθέτω πως αν δεν ψάξεις την αλήθεια, ίσως να μην είναι ψέμα αυτό που ζεις αλλά ποτέ δεν θα είσαι σίγουρος και για το αντίθετο.
  Όσο για το Euro, πιστεύω στην Εθνική μας. Κρίμα είναι να χάσουμε και να ακουστώ μέχρι την Γερμανία, κρίμα, πολύ κρίμα.
  Να έχεις μια όμορφη ημέρα 🙂

  • koufetarios June 22, 2012 / 1:38 pm

   Κρίμα είναι να χάσουμε συμφωνώ γι’αυτό άλλωστε προσπάθησα να θίξω ένα γεγονός που ζει και αναπνέει στην ελληνική κοινωνία. Η ταύτιση δύο εντελώς διαφορετικών πεδίων, του αθλητισμού και της πολιτικής. Και ξέρεις ποια νομίζω ότι είναι η ειρωνία; Άν το σθένος, το ”μίσος”, την δίψα για νίκη στο Euro την πιστεύαμε και την διοχετεύαμε στην πολιτική, τότε θα είχαμε κάνει επανάσταση προ πολλού.. Και ναι αυτό είναι που με θλίβει πολύ.

   Σ’ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιό σου Drama Queen 🙂

 8. katabran June 20, 2012 / 9:05 am

  το σχόλιο του Μoody όλα τα euro!

  εγώ δεν ξέρω από δίπολα, εξάλλου τα δεδομένα μου είναι πάντα ασαφή, και περιπλεγμένα στα αγκαθωτά συρματόσχοινα των πολιτικών ψευδολογημάτων οότε μαζί με τα λαχανικά μου καλλιεργώ και την οφθαλμοπλανία μου και για ένα και για το άλλο…

  καλημέρες!

  • koufetarios June 22, 2012 / 1:43 pm

   « Έν οίδα, ότι ουδέν οίδα!»

 9. melita June 20, 2012 / 10:10 pm

  Είμαι τόσο βαθιά απογοητευμένη από τους Έλληνες πραγματικά. Πίστευα ότι είχαμε πάθει και είχαμε μάθει αλλά…Τι να πω, είμαστε άξιοι της μοίρας μας…
  Καλησπέρα Κουφετάριε μου.

  http://imageshack.us/photo/my-images/545/52785237821065557183311.jpg/

  • koufetarios June 22, 2012 / 1:48 pm

   Aγαπητή Μελίτα ναι είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Γενικευμένη φράση βέβαια. Διότι αυτοί που τελικά είναι άξιοι της μοίρας τους είναι πολύ λιγότεροι. Και ναι, παρηγοριέμαι λίγο. Πρέπει κατά τη γνώμη μου να σκεφτόμαστε σε βάθος χρόνου, όπως διαβάζοντας ένα ακαδημαϊκό ιστορικό βιβλίο. Κανείς δεν βγήκε νικητής αμέσως. Όλα σιγόβραζαν, η ίδια η κοινωνία καμιά φορά λένε παρήκμασε – διαφωνώ κάθετα δεν παρακμάζει σήμερα αλλά μετασχηματίζεται!

   Την πολύ καλησπέρα μου 🙂

 10. onlyandjustme June 22, 2012 / 1:20 pm

  Δεν ήμουν ποτέ υπέρ των διπόλων..Ούτε και τώρα φυσικά…Αυτό που επαναλαμβάνω όμως,είναι πως παρόλο που δεν ψήφισα τα 2 αυτά κόμματα,δε μπορώ να κρίνω την ψήφο των συμπολιτών μου..Κανείς δεν ξέρει ποιά από τις 2 εναλλακτικές είναι καλύτερη και ποιά χειρότερη..Και δυστυχώς έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε μόνο μια τη φορά…Σε οτι αφορά το euro,πάντα το ποδόσφαιρο ήταν σημαντικό για τη ζωή των ανθρώπων…Άλλωστε είναι το όπιο του λαού…Με αυτή την προοπτική,νίκη και μόνο νίκη σήμερα…. καλησπέρα! 🙂

  • koufetarios June 22, 2012 / 1:52 pm

   Όπως αιτιολογείς το ενδιαφέρον του λαού για το ποδόσφαιρο θα συμφωνήσω απολύτως. Εκεί έγκειται άλλωστε και η διαφορά με την πολιτική. Δεν ξέρεις σαφώς τι μπορεί να προκύψει. Με τα 2 μεγάλα κόμματα όμως; Ξέρεις τόσο καλά το τραγούδι που θα θεωρήσω αφελή και καιροσκόπο αυτόν που τους ψήφισε. Γιατί αν το έκανε θα το έκανε για την πάρτη του και μόνο. Μιλάω βασικά για τους νέους. Με τέτοιους ανθρώπους δεν θα μπορέσω ποτέ πλέον να βρω μια κοινή συνιστώσα.

   Καλησπέρα !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s