Ψυχραιμία!

Ο August Landmesser. Ένας άντρας που τόλμησε ευθαρσώς να αντισταθεί στη μάζα. Να υποστηρίξει με κάθε μέσο τη δική του γνώμη, δίχως να έχει την όρεξη να ενδώσει στο ναζιστικό χαιρετισμό. Εγώ θα τον χαρακτήριζα πολύ cool όπως τον βλέπω. Δεν τον ενδιαφέρει αν κάποιος από τους εργάτες τον χαρακτήριζαν προδότη ή “επικίνδυνο”. Θα μου πείτε μήπως επιθυμούσαν κι αυτοί να υπακούν κατ’ αυτόν τον τρόπο;

Ήταν εργάτης στα ναυπηγεία και μέλος του ναζιστικού κόμματος από το 1931 έως το 1935. Ο γάμος του με μία Εβραία του δημιούργησε προβλήματα και γι’αυτό το λόγο θεώρησαν πως ”ντρόπιασε τη φυλή”. Φυλακίστηκε, τα δυό του κορίτσια ζούσαν χωριστά, ενώ ο πατέρας τους στις 19 Ιανουαρίου  1941 αποφυλακίστηκε.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Αμβούργο το 1936, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την καθέλκυση ενός πλοίου, παρουσιάζει τον August να κοιτάζει μπροστά με διπλωμένα τα χέρια, αρνούμενος να υποκύψει στην μαζική εντολή για ναζιστικό χαιρετισμό.

Μία πολιτική στάση που δεν άλλαξε μεν το ρου της ιστορίας αλλά σίγουρα καταγράφηκε ως επαναστατική ανάμεσα στη μαζική αίσθηση εξουσίας. Πόσο δύσκολο άραγε είναι να χαράσεις ξεχωριστή πορεία όταν όλοι σε σπρώχνουν προς μία άλλη κατεύθυνση; Τι θα μπορούσε να ελπίζει αρνούμενος να ενδώσει σε πολιτικές σκοπιμότητες και δεσμευτικά πολιτικά σενάρια; Στην πράξη; Τίποτε δεν άλλαξε ίσως για τον August καθώς το 1944 τον κήρυξαν λιποτάκτη και τον σκότωσαν.

Κι όμως αν δεν ήταν αυτός δεν θα υπήρχε τρόπος να εξηγήσω την διαχρονικότητα αυτής της συμβολικής κίνησης.  Μίας κίνησης που αποτελεί παράδειγμα για την ατομικότητα και την ισχυρή αντίσταση του ενός έναντι του συνόλου που τον καταπιέζει. Για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Για αξιοπρεπής εργασία, με μία παραγωγική, δημιουργική και δυναμική νεολαία.

Ας ψηφίσουμε στις εκλογές του Ιουνίου συνειδητά λοιπόν. Eίναι γνωστό πως η ανάγκη για δικαιοσύνη και ευημερία είναι στοιχειώδη κεκτημένα των Ελλήνων πολιτών και απαιτούν την αποκατάστασή τους. Στο μέλλον μπορεί να υπάρξει πολιτική δικαιοσύνη. Οι τραγελαφικές πολιτικές συσκέψεις προκαλούν χάσμα μεταξύ πολιτών και κράτους. Μην μασάμε όμως. Να είμαστε αντιστασιακά cool! Για τη διεκδίκηση ριζοσπαστικών αλλαγών με τη συμμετοχή καθενός ξεχωριστά. Διότι η πλειοψηφία δεν είναι αυτή που απαραίτητα μένει σταθερή στο χρόνο. Εμείς είμαστε η ελπίδα που μπορούμε να την ρυθμίσουμε και να την οδηγήσουμε εκεί που επιθυμούμε.

 • To σκίτσο είναι του Γιάννη Αντωνόπουλου (από το ημερολόγιο του Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Ηρακλείου.)
Advertisements

17 thoughts on “Ψυχραιμία!

 1. ♔DƦάɱα QuƎeи ♔ May 16, 2012 / 12:13 pm

  Λένε πως πρέπει να γίνεις η αλλαγή που ελπίζεις. Αν καθησυχάζεσαι ποτέ δεν θα αλλάξει τίποτα.
  Πιστεύω πως στις εκλογές του Ιουνίου θα δούμε πολλές εκπλήξεις, ελπίζω να είναι ευχάριστες γιατί οι στιγμές δεν αντέχουν άλλα τερτίπια. Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι ιστορικές, ευελπιστώ να έχουμε κάτι καλό λοιπόν να διηγηθούμε στις επόμενες γενιές. Μια αλλαγή που ίσως να διευκόλυνε την μετέπειτα ελληνική πραγματικότητα.
  Και όπως είπα και στην πρώτη εκλογική διαδικασία η ψήφος πρέπει να είναι ψήφος συνείδησης και όχι συνήθειας.
  Καλό απογευματάκι!!

  • koufetarios May 17, 2012 / 2:03 pm

   Θα συμφωνήσω μαζί σου Drama Queen! Συνειδητά πρέπει να ψηφίσουμε, να γνωρίζουμε τι ψηφίζουμε και να αναλάβουμε την ευθύνη μιας δύσκολης πορείας που θα ανατρέψει επιτέλους τα δεδομένα.

   Σ’ευχαριστώ για την επίσκεψη σου 🙂

   Kαλό απόγευμα!

  • koufetarios May 17, 2012 / 1:57 pm

   Και γω Δείμε πρόσφατα το έμαθα και είναι άξιο αναφοράς νομίζω 🙂

 2. Xαίρομαι να διαβάζω κείμενά σου! Ειλικρινά!
  Μόνο εκείνο το cool τι μου το έβαλες βρε χρυσό μου παιδάκι..?Ξενέρωσα με την μία…χαχα!

  • koufetarios May 17, 2012 / 1:56 pm

   ΚΑγαπητή Καρυάτιδα η εγγλέζικη λέξη cool ταιριάζει απόλυτα με τον τίτλο του κειμένου νομίζω! Άλλωστε μεταξύ μας μιλάμε βρε! Και πάλι καλά να λες που δεν το έκανα το κείμενο πιο ”χαλαρό”! Άν με γνώριζες ίσως να το δικαιολογούσες! Ο κύριος στην φωτογραφία με ώθησε να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, άλλωστε αν δεν σας αρέσει ο καφές μας σερβίρουμε και πορτοκαλάδα χαχα! 😀

 3. magikifoni May 18, 2012 / 10:46 am

  Το να τραβάς διαφορετικό δρόμο από τους περισσότερους και όλους αυτούς που βρίσκονται γύρω μας, όπως οι συνάδελφοι, οι συμμαθητές, οι γείτονες… και να ξεχωρίζεις με αυτόν τον τρόπο, να το καταλαβαίνεις, να το αποδέχεσαι και να έχεις και πλήρη ευθύνη των πράξεών σου… είναι το πιο ηρωικό πράγμα που μπορείς να κάνεις σαν άνθρωπος, γιατί σημαίνει πως αντιμετωπίζεις την μοναξιά! Και ο άνθρωπος πρέπει να είναι πολύ σοφός και δυνατός για να καταφέρει κάτι τέτοιο…

  Όσο για τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά και όποιες άλλες, το μόνο που πρέπει να κάνουμε (ή να κάνετε χαχα 😉 ) είναι να ψηφίσουμε με συνείδηση και ”ενήλικη” (τι λέω πάλι..) ευθύνη! Από εκεί και πέρα ο καθένας μας ξεχωριστά θα έχει κάνει το καλύτερο!

  Τις καλησπέρες μου Κουφετάριε και σου εύχομαι να περάσεις υπέροχα το σκ!! 😀 😀

  • koufetarios May 28, 2012 / 12:49 pm

   Η καθυστέρηση οφείλεται στον φόρτο εργασίας ο οποίος δεν με άφησε να ασχοληθώ καθόλου με τα σχόλια και τα κείμενα τα δικά σας. Κάλιο αργά…! Έχεις απόλυτο δίκιο πάντως. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπόρεσε ίσως να αλλάξει μόνος του τίποτα. Κάποια στιγμή όμως ο ναζισμός γκρεμίστηκε. Η ελπίδα λοιπόν καλά κρατούσε.. Και για τις εκλογές του Ιούνη που έρχονται καλό είναι να συζητάμε για πολιτική, σημασία έχει όμως να ψηφίσεις με βάση το δικό σου καλό αλλά και το καλό των άλλων.Δεν εννοώ μόνο τους Έλληνες, εννοώ ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτούς που θεωρείς ότι μπορούν συλλογικά να συμβάλουν στην βελτίωση των παρόντων συνθηκών και όχι για να αποκομίσεις μόνο εσύ ο ίδιος όφελος. Ξεκίνα δηλαδή να φτιάχνεις πρώτα τον κόσμο όπως τον βλέπεις εσύ και ύστερα θα δεις και από άλλους να πράττουν το ίδιο. Αυτό είναι συνειδητή ψήφος νομίζω. Γιατί το να περιμένεις να αλλάξει κάτι ή το να περιμένεις να αλλάξει κάτι από τη μια μέρα στην άλλη, αυτό είναι αδύνατον.

   Σ’ευχαριστώ, καλό σου απόγευμα!!!

 4. Άιναφετς May 18, 2012 / 3:02 pm

  Η επανάσταση αρχίζει πρώτα μέσα μας και από τον καθένα μας χωριστά, αυτό θέλει “κότσια” (εσωτερική ακεραιότητα) όπως και το παράδειγμα του Landmesser…” Να είσαι αυτού του κόσμου χωρίς να του ανήκεις”…
  Είμαι σίγουρη πως υπήρξαν και θα υπάρξουν πολλοί τέτοιοι αφανείς ήρωες που με το παράδειγμα τους μπορεί ν’ αλλάξουν πολλά…προς το παρόν εμείς καλούμαστε άλλη μια φορά να αναλάβουμε την “ευθύνη” των πράξεων μας…και να μη ψηφίσουμε βάζοντας το προσωπικό μας συμφέρον. Είναι πλέον αισθητό πως η δυστυχία και η φτώχεια της χώρας μας, θα “αφυπνίσει” πολλές κοιμισμένες συνειδήσεις!

  ΑΦιλιά…Το Α=Αληθινά! :))

  • koufetarios May 28, 2012 / 1:03 pm

   Θα συμφωνήσω μαζί σου Άιναφετς. Έπρεπε να πέσουμε λίγο χαμηλά για να νιώσουμε τους κινδύνους του δικομματισμού. Πρόσφερε λίγα όταν μπορούσε και τώρα εκβιαστικά στα παίρνει πίσω. Ας ψηφίσουμε συνειδητά λοιπόν, να μην αφήσουμε να μας πατήσουν ξανά, ας μην είναι όλο αυτό μία αντιδραστική φούσκα αλλά ένα συλλογικό κοινωνικό κίνημα που παραδειγματίζει και άλλα μέλη της κοινωνίας, αντιδράει, διεκδικεί.

   Καλό σου απόγευμα 🙂

 5. Τελευταίος May 20, 2012 / 8:27 pm

  Ξέρεις πόση δύναμη χρειάζεται για να συμπεριφερθεί κάποιος όπως ο ήρωας της ιστορίας σου; Τεράστια. Πίστεψέ με δεν τη φαντάζεσαι. Κι αν δεν είναι μέσα του εσωτερικά ακέραιος, όπως λέει η Άιναφετς πιο πάνω, αλλά και πραγματικά κατασταλαγμένος στην ιδέα που υπερασπίζεται, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Και ξέρεις γιατί; Γιατί η ιστορία αλλά και η φύση έχει διδάξει πως όποιος ξεκόβει από το κοπάδι τον τρώει ο λύκος!

  Όσο για τις εκλογές, μακάρι να ήταν εύκολο εδώ που είμαστε να αποφασίσουμε ποιο είναι το καλύτερο. Τα πράγματα έχουν περιπλακεί αρκετά και ασφαλές συμπέρασμα δεν μπορεί να εξάγει κανείς. Πάλι φοβάμαι πως πρέπει να περιμένουμε να περάσει ο χρόνος της προεκλογικής περιόδου για να αποφασίσουμε. Εύχομαι μόνο να αποφασίσουμε ενσυνείδητα και αρκετό χρόνο πριν μπούμε στο παραβάν!

  Καλό σου βράδυ. 🙂

  • koufetarios May 28, 2012 / 1:06 pm

   Έχεις απόλυτο δίκιο Τελευταίε. Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ τη δύναμη αυτού του ανθρώπου. Θέλει τόλμη, ρίσκο, σθένος. Ας δείξουμε τουλάχιστον κι εμείς στις εκλογές ότι πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα, ότι αντιδράμε μέσα από τις νόμιμες εκλογικές διαδικασίες….

   Την καλησπέρα μου!

 6. onlyandjustme May 21, 2012 / 2:01 pm

  Δε χρειάζεται να τραβήξουμε “άλλο” δρόμο,δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι διαφορετικό..Αυτό που έχει αξία είναι,επειδή κανείς μας δεν ξέρει και δε μπορεί να αντιμετωπίσει ως θέσφατο την άποψή του για το σωστό δρόμο,να κάνουμε κάτι για το οποίο δε θα ντρεπόμαστε μετά..Αυτές οι εκλογές δεν είναι τιμωρίας,διαμαρτυρίας,μνημονίου και αντιμνημονίου..Αυτές οι εκλογές είναι η ώρα ευθύνης που έχουμε και πρέπει να πράξουμε κατά συνείδηση…Πολύ όμορφο το κείμενο…καλησπέρα! 🙂

  • koufetarios May 28, 2012 / 1:08 pm

   Σ ευχαριστώ πολύ 🙂 Μα αυτό ακριβώς πρέπει να καταλάβουν όσοι δεν το έχουν ακόμη καταλάβει. Για μας ψηφίζουμε το διαφορετικό, για μας θέλουμε να αλλάξει το σύστημα. Για ΟΛΟΥΣ εμάς. Αλλά μας φάγανε οι ιδεολογίες. Όταν δεν βρίσκεις δουλειά ή δεν έχεις να φας ποια ιδεολογία θα σε ταίσει;

   Καλό απόγευμα..!!

 7. roadartist May 28, 2012 / 4:49 pm

  Εκπληκτικό! Η φωτογραφία είναι αποστομωτική! Ξέρεις η ιστορία διδάσκει πως τέτοιους ανθρώπους τους γεννάνε οι εποχές… Και σήμερα κάποιοι θα αντιδρούσαν με το ίδιο τρόπο. Μου άρεσε πολύ κ το σκίτσο… Ας ελπίσουμε για το καλύτερο για όλους.

  • koufetarios May 29, 2012 / 1:27 pm

   Ελπίδα και δύναμη μου έδωσε αυτή η φωτογραφία γι’αυτό και σκέφτηκα να την προβάλω και εδώ. Όσο για το σκίτσο, πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να διαλέγουμε και άλλους δρόμους, άγνωστους μέχρι τώρα, ίσως κρύβουν κάτι καλύτερο, ίσως είναι τελικά ο σωστός ο δρόμος.. Δεν είναι ανόητο να συνεχίζεις να περπατάς την ίδια και την ίδια ανηφόρα;

   Σ’ευχαριστώ roadartist την καλησπέρα μου!

 8. katabran May 29, 2012 / 4:04 pm

  ας ψηφίσουμε στις εκλογές του Ιουνίου συνειδητά λοιπόν…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s