Ψηφολάγνα μου εσύ.

Σκέφτηκα να εγκαινιάσω μία καινούρια κατηγορία. Οι κατηγορίες με βοηθούν ίσως τελικά να κατατάσσω τις σκέψεις μου. Σκέφτομαι να τις αυξήσω. Όπως και να ΄χει μου ήρθε η ιδέα για τα Αμελέτητα. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί το μελάτο αυγό -άρα και αμελέτητο. Δίκιο θα χει μιας και οι πρωταγωνιστές των προσώπων αυτών ίσως να το χρειάζονται καμιά φορά. Εγώ βέβαια δεν το εννοώ έτσι. Αμελέτητα εννοώ τις  απλές, καθημερινές καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στα Μ.Μ.Ε, και την πολιτική καθώς και τον τρόπο αναπαραγωγής της ελληνικής κουλτούρας. Και με την λέξη κουλτούρα εννοώ τον τρόπο με τον οποίο αναπαράγονται, εκφράζονται ή υποστηρίζονται διάφορες μορφές τέχνης (όσο γίνεται πιο αντικειμενικά). Όσα δηλαδή θεωρούνται ανάξια μελέτης.. Λιτά και λακωνικά. Mε την πρώτη σκέψη τα χαρακτηρίζεις τραγικά, τραφελαφικά ίσως ανούσια, σκουπίδια. Εδώ έγκειται και η ειδοποιός διαφορά. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτές οι άχρηστες πληροφορίες αντανακλούν την ανικανότητα, τα διαφορετικά επίπεδα της κοινωνίας, την υποκρισία, την κοινωνική χαλιναγώγηση από τους λίγους και την επιφανειακή αντιμετώπιση της κοινωνίας ως σύνολο. Αυτή την ΄΄κωμωδία΄΄την παρατηρώ με ιστορικές αξιώσεις.

 
Μην πηγαίνουμε μακριά. Οι ιστορικοί  παλαιότερα θεωρούσαν τις γραπτές πηγές για την πολιτική, τους πολέμους, τις συνθήκες, τις συγκρούσεις, τις συμμαχίες, ως υλικό σπουδαίο, ανεκτίμητο και καταλυτικό για την κατανόηση των λαών σε επίπεδο βέβαια κρατών. Στη συνέχεια όμως,  δόθηκε αξία σε έγγραφα που παραλίγο να κατέληγαν κυριολεκτικά στα σκουπίδια. Αξία απέκτησαν και δευτερεύοντα έγγραφα καθημερινών ανθρώπων, που μιλούσαν για την τέχνη της εποχής, τις σκέψεις τους, τις παραξενιές τους, τα αμπέλια τους, τη μουσική τους, τις συμφωνίες τους, τις παραδόσεις τους, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, τις καθημερινές τους συνήθειες, τις κατηγορίες τους, τις ενστάσεις τους, δίνοντας φως και σε μια άλλη πλευρά του κοινωνικού κορμού που από τους ιστορικούς κάποτε δεν λαμβάνονταν καν υπόψιν…
 

Θα μου πείτε τι λέω.. Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα θεωρώ πως δεν χρειάζεται να δω τον Βενιζέλο που ξέρει και πέντε γράμματα για να καταλάβω αν μου λέει αλήθειες ή όχι. Δεν χρειάζεται να ακούσω τον λόγο του για να με πείσει. Δεν είναι απαραίτητο να σκεφτώ εάν τα διάβασε αυτά που λέει από πριν ή όχι. Η γνώση από μόνη της δεν είναι επιχείρημα.

Απόδειξη για την δυσάρεστη, μακραίωνη, αβάσταχτα διαχρονική και μαρτυρική συνέχεια της πολιτικής ανικανότητας και αδεξιότητας είναι η δεσποινής Κατερίνα Αναστασοπούλου η οποία είναι υποψήφια των  Ανεξάρτητων Ελλήνων, συντάσεται δηλαδή με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Αναγκάστηκα το απόσπασμα να το βρω μόνο μέσα από την προβολή της εκπομπής του Ράδιο Αρβύλα.

Ιδού.

Και σας ρωτώ: (και μας ρωτά:)

Του Μ. Αναγνωστάκη

Εἶστε ὑπὲρ ἢ κατά;
Ἔστω ἀπαντεῖστε μ᾿ ἕνα ναὶ ἢ μ᾿ ἕνα ὄχι.
Τὸ ἔχετε τὸ πρόβλημα σκεφτεῖ
Πιστεύω ἀσφαλῶς πὼς σᾶς βασάνισε
Τὰ πάντα βασανίζουν στὴ ζωὴ
Παιδιὰ γυναῖκες ἔντομα
Βλαβερὰ φυτὰ χαμένες ὦρες
Δύσκολα πάθη χαλασμένα δόντια
Μέτρια φίλμς. Κι αὐτὸ σᾶς βασάνισε ἀσφαλῶς.
Μιλᾶτε ὑπεύθυνα λοιπόν. Ἔστω μὲ ναὶ ἢ ὄχι.
Σὲ σᾶς ἀνήκει ἡ ἀπόφαση.
Δὲ σᾶς ζητοῦμε πιὰ νὰ πάψετε
Τὶς ἀσχολίες σας νὰ διακόψετε τὴ ζωή σας
Τὶς προσφιλεῖς ἐφημερίδες σας· τὶς συζητήσεις
Στὸ κουρεῖο· τὶς Κυριακές σας στὰ γήπεδα.
Μιὰ λέξη μόνο. Ἐμπρὸς λοιπόν:
Εἶστε ὑπὲρ ἢ κατά;
Σκεφθεῖτε το καλά. Θὰ περιμένω.

Advertisements

18 thoughts on “Ψηφολάγνα μου εσύ.

 1. kariatida62 April 20, 2012 / 8:51 am

  Kαλημέρα Κουφετάριε!
  Τι περιμένεις τώρα απο μένα? Να σου πω αν αξίζει να ψηφίσω Καμμένο γιατί συμπεριέλαβε στους καταλόγους του κόμματός του υποψήφιους σαν την εν λόγω αδιάβαστη δεσποινίδα?
  Εδώ ψηφίστηκαν μνημόνια που ομολογουμένως δεν διαβάστηκαν και δένουν χειροπόδαρα το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια και συ μου δείχνεις το κοριτσάκι που δεν γνώριζε τις εναλλακτικές προτάσεις του νεοιδρυθέντος κόμματος?
  Αστεία πράγματα που σχεδόν περνούν απαρατήρητα μέσα στα κωμικοτραγικά που λάμβαναν και λαβαίνουν μέρος στην πολιτική σκηνή…
  Θα μου πεις μία απο τα ίδια και για τα καινούργια “σωτήρια” κόμματα?
  Μα παρακολούθησε, απαρτίζονται απο τους ίδιους και τους ίδιους πολιτικούς που φέρνουν βόλτα τα κομματικά στρατόπεδα!
  Η στάση όμως προσωπικά του Καμμένου, απο την αρχή της ιστορίας των μνημονίων ήταν ξεκάθαρη, αγωνιστική και αυτό τουλάχιστον θα πρέπει ν’αναγνωριστεί.
  Τώρα όσον αφορά την στελέχωση του κόμματός του απο υποψηφίους βουλευτές, ε…άμα ψάξεις βρίσκεις “μαργαριτάρια” σ’όλα τα κόμματα!
  Ας προσέξουμε εκτός απο το κόμμα που θ’εμπιστευτούμε και ποιους θα σταυρώσουμε!
  Νάσαι σίγουρος όμως ότι αυτή την πολιτική εικόνα δεν παρουσιάζει μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαικές και μη χώρες του Κόσμου.
  Το γεγονός αυτό και μόνο θεωρείς ότι αντικατοπτρίζει το επίπεδο του πολιτισμού του λαού τους?
  Αν είναι έτσι τότε μια χαρά είμαστε εμείς συγκρινόμενοι μ’άλλους! Π.χ. Ιταλούς, Ισπανούς,Αγγλους και λοιπούς…

  • koufetarios April 20, 2012 / 9:42 am

   Καταρχήν από σένα περιμένω ένα καφεδάκι όπως το περιέγραψες..! Απο κει και πέρα, δεν θέλω να βλέπεις τόσο σοβαρά την εν λόγω ανάρτηση, ήθελα να δώσω μία χιουμοριστική πενιά που όμως δεν θα έπρεπε να περνά απαρατήρητη. Σαφώς και υπάρχουν άλλες κωμικοτραγικές καταστάσεις για τις οποίες δεν φταίνε τα νέα μαργαριτάρια. Κάθε φορά σαφώς και θα συναντήσουμε λίγο πριν τις εκλογές ανθρώπους που τους επέλεξαν βιαστικά, αυθαίρετα μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιό τους. Δεν είναι δα και πρόβλημα, το γνωρίζω! Άλλωστε γι’αυτό και ονόμασα την κατηγορία αυτή Αμελέτητα. Και που σαι ακόμα, για τη συνέχεια υπάρχουν και αποσπάσματα από διάφορα βίντεο -όχι μόνο της πολιτικής- που θα τραβάς τα μαλλιά σου! Ε, αυτά έχουν το ρόλο τους στην κοινωνία. Τι επιλέγουμε να δούμε, ποιον επιλέγουμε να υποστηρίξουμε.. Γιατί όμως; Μήπως δεν φταίνε μόνο οι άλλοι; Δεν σου ζητώ δηλαδή να αφήσεις άλλα σημαντικότερα γεγονότα ή προβλήματα και να ασχοληθείς με αυτό. Ζητώ μόνο λίγο την προσοχή σου. Εξ ου και τα Αμελέτητα. 🙂

   • Για το καφεδάκι …με μεγάλη μου ευχαρίστηση αλλά μου πέφτει κομματάκι μακριά η Κρήτη και κωλύομαι! χαχαχχαχαχαχαχχαχαχα!
    Οποτε όμως επισκεφθείς την πρωτεύουσα, το μπρίκι της Κάρυς να ξέρεις ότι σε περιμένει!
    Εχω μια ιδέα! Να κάνουμε ένα βιντεάκι το οποίο θα ανεβάσουμε στο youtube και εκεί θα συγκεντρώσουμε όλα τα “μαργαριτάρια” των νέων και παλαιών σωτήρων μας! Ε..τι λες? Οπως έκαναν παλιότερα οι δάσκαλοι και μάζευαν των μαθητών τους τα μαργαριτάρια! :))

   • koufetarios April 20, 2012 / 8:16 pm

    Έγινε Κάρυ εμπιστεύομαι το μεράκι σου! Μου άρεσε η ιδέα συγκέντρωσης μαργαριταριών, περισσότερο στα πλαίσια ενός μπλογκ-κάπως έτσι τουλάχιστον είχα σκεφτεί να κάνω- να γίνει δηλαδή αφορμή συζήτησης ένα θέμα πολιτικό ή κοινωνικό με πολύ χιούμορ! Αλλά και για το βιντεάκι μιας και υπάρχουν πολλά αντίστοιχα πρέπει να γίνει σούπερ..!!

    Είμαι έτοιμος για συνεργασία!:D

    Kαλό σου βράδυ Καρυάτιδα…!

 2. ο δείμος του πολίτη April 20, 2012 / 9:11 am

  Θα συμφωνήσω με την Καρυάτιδα. Μετά το αμίμητο της “μίας ψήφου” από υποψήφια του Καμένου, πολλά θα ακουστούν και θα χλευαστούν. Έχουμε πολλά να δούμε. Πρέπει τελικά και εμείς να δούμε ποια είναι απλά μλκ (ίσως και ατόμων που τους ξέφυγαν ή ατόμων που δεν πρόκειται να εκλεγούν) και ποια σοβαρά και άξια κριτικής. Γιατι κάπου κατανοώ και τα κόμματα που σε τόσο λίγο διάστημα αναζητούν υποωηφίους.

  • koufetarios April 20, 2012 / 9:52 am

   Δείμε μα συμφωνώ και με σένα και με την Καρυάτιδα. Ωστόσο γι’αυτό έκανα στην αρχή της ανάρτησης τη διευκρίνηση γι’αυτή την κατηγορία. Δεν επιθυμώ δηλαδή να πλασάρω την είδηση ως μία άποψη, μία ανάρτηση που θα έχει την ίδια αξία με τις υπόλοιπες. Μέσα από ”χαμηλής αυτοεκτίμησης΄΄ τηλεόραση θεωρώ απλά πως σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αυτού του τύπου οι ειδήσεις έχουν κάτι να μας πουν, είναι καθρέφτης κάποιων. Είναι τελικά; Και αν είναι γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Χιουμοριστική διάθεση που αξίζει λίγο προσοχής νομίζω.

   Φυσικά και τα κόμματα δυσκολεύονται στο να συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιό τους, ωστόσο έχει πλάκα να δει κανείς τα παιδικά κομπιάσματα της υποψήφιας. Τέτοιους ανθρώπους Δείμε τους κράζω πολύ, όταν δηλαδή μέσα από ένα κόμμα προτείνεις στον άλλο να σε ψηφίσει, χωρίς όμως να ξέρεις εσύ ο ίδιος γιατί του το ζητάς αυτό! Και φυσικά αυτό ισχύει και για τόσο άλλους πολιτικούς, με τη μόνη διαφορά ότι αυτοί έμαθαν να χειρίζονται τον πολιτικό λόγο. Όχι τον λόγο της αλήθειας φυσικά.

   • ο δείμος του πολίτη April 20, 2012 / 9:57 am

    Συμφωνώ απολύτως. Και σίγουρα σε τοπικό επίπεδο οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν τις κοτσάνες και όσα άλλα λένε οι υποψήφιοι κομμάτων, ακριβώς για να μην τους επιλέξουν. Ωστόσο, αν κάτσουμε να τα βλέπουμε, εμείς που δε γράφουμε σε τοπικό επίπεδο καήκαμε.

   • koufetarios April 20, 2012 / 8:19 pm

    Ναι καήκαμε σίγουρα! Ωστόσο το χιούμορ είτε σε τοπικό είτε σε περιφερειακό είτε σε οικουμενικό επίπεδο βοηθάει στη σκέψη! Οπότε το θέμα είναι πώς θα το πιάσεις, θα το παρουσιάσεις και θα το προσφέρεις για συζήτηση!

    Καλό σου βράδυ Δείμε!

 3. Άιναφετς April 20, 2012 / 3:51 pm

  Εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε! μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ! χμ!
  Ελπίζω αυτή απάντηση να είναι στο επίπεδο της πολιτικής μας κατάστασης!

  Το κείμενο σου Κουφετάριε εξαιρετικό και συγνώμη για τα βελάσματα και τα μουγκρίσματα!!!
  Πάντως εγώ την Κυριακή ψηφίζω Ολάντ! :)))

  • koufetarios April 20, 2012 / 8:50 pm

   Μούγκρισε μούγκρισε εγώ σε κατάλαβα!!! Τέτοιες απαντήσεις θέλω..!! Ένα σχόλιο γι’αυτό που πραγματικά μπορείς να βλέπεις..!!Και το δικό σου με κάλυψε..!!Στην ανάρτηση του Τελευταίου διάβαζα για τις εκλογές στη Γαλλία και για την επιλογή της ψήφου σου. Δυστυχώς δεν ξέρω πολλά. ούτε έχω ασχοληθεί,αλλά είσαι η αφορμή ίσως να μάθω μέσω του Τύπου γι’αυτό, μας αφορά..

   Καλό σου βράδυ Άιναφετς!!

 4. moodytimes April 20, 2012 / 6:03 pm

  Πάρα πολύ σπάνια διαβάζω σχόλια άλλων φίλων επειδή επικεντρώνομαι στο κείμενο οπότε συγνώμη αν επαναλάβω κάτι που γράφτηκε ήδη.Το ανησυχητικό πέρα απο το απίστευτο κατσαπλιάδικο κλίμα τρομοκρατιας που έφεραν τα δοσιλογάκια της ΕΕ ή της Ελ Γκρεκο,οι μαριονετούλες των ευπωπαικώνε τραπεζώνε,είναι το πόσο ε΄υκολα βγαίνουν κόμματα με τέτοιο φτηνο λαικισμό που παρασέρνουν κι άτομα που μέχρι χθες εκτιμούσα.
  Συνέχισε την αντίσταση με Αναγνωστάκη….καλά πας

  • koufetarios April 23, 2012 / 10:34 am

   Η κατάσταση φίλε μου έχει ξεφύγει και εκτός από την εξέγερση που πρέπει κάποια να γίνει οργανωμένα, μαζικά και συλλογικά, πρέπει επίσης να παίρνουμε και μία έμπνευση από κάποιον που ετεροχρονισμένα είναι πανταχού παρών.. Καλή ώρα ο Αναγνωστάκης δηλαδή..

 5. katabran April 20, 2012 / 7:44 pm

  με ενδιαφέρουν οι ανεξάρτητοι έλληνες…
  πού βρίσκεται η χώρα τους; θα θελα να περάσω τις διακοπές μου εκεί φέτος…
  με ενδιαφέρει ο Αναγνωστάκης…
  τα υπόλοιπα αττικής και σαλονίκης τα προσπερνώ…
  δε με δουλεύει κανένας εμένα…μα κανένας!

  • koufetarios April 23, 2012 / 10:36 am

   Μαζί σου κι εγώ Katabran. Οι άλλοι; Όλοι οι άλλοι; Πού είναι αυτοί; Ας μείνουμε τότε σε εμένα, εσένα και όποιος άλλος δηλώσει συμμετοχή..

 6. Τελευταίος April 24, 2012 / 11:28 am

  Τι να πει κανείς φίλε μου; Ότι οι υποψήφιοι που θα κληθούν να μας κυβερνήσουν δεν μπορούν ούτε καν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο; Πραγματικά είναι για γέλια η υπόθεση και καλώς την κατέταξες στα Αμελέτητα! Για να χαριτολογήσω κι εγώ λίγο απλώς θα ήθελα να επισημάνω πως αυτή η λέξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δυο τρόπους, αναλόγως τη θέση της (μπροστά ή πίσω) στο λόγο. Δηλαδή άλλο νόημα έχει η φράση “Αυτός είναι πολιτικός με ‘αμελέτητα'” κι άλλο νόημα η φράση “‘Αμελέτητα’ πολιτικός”! Συγνώμη για την αθυροστομία μου, αλλά νομίζω ότι ταιριάζει με την περίσταση… 😉

  Πολύ ωραία η ανάρτησή σου!

  Την καλημέρα μου.

  • koufetarios April 24, 2012 / 1:43 pm

   Ένα έχω να σου πω:έγραψες!!! Αυτή και μόνο η παρατήρηση μου ανοίγει νέες πόρτες για το νόημα της συγκεκριμένης κατηγορίας..!! Έχω κουραστεί με τα ΄μην΄ και τα ΄πρέπει΄, η αθυροστομία δίνει στόμφο και δύναμη στα πάθη μας! Οπότε μίλα ελεύθερα Τελευταίε!!

   Καλό σου απόγευμα 🙂

 7. xristin April 25, 2012 / 2:25 pm

  Θέλεις να παίξουμε Κουφετάριε;
  Έτσι για να σκάσει το χειλάκι μας καλέ, και να δούμε και την άλλα πλευρά των πραγμάτων με πολύ κέφι και……φαντασία!
  Πάμε λοιπόν!

  Δεν είστε υπέρ η κατά;
  Μην απαντήσετε μ΄ενα ναι η μ΄ενα όχι
  Το πρόβλημα δεν το έχετε σκεφτεί
  Δεν πιστεύω ασφαλώς πως σας βασάνισε
  Τα πάντα δεν μας βασανίζουν στην ζωή
  Σκυλιά γατιά κατσαρίδες
  Λαχταριστές τσουκνίδες γεμάτες ώρες
  Εύκολα πάθη λευκή μασέλα
  Τούρκικα σίριαλ. Κι αυτό δεν σας βασάνισε ασφαλώς
  Δεν μιλάτε υπεύθυνα λοιπόν. Ούτε με ναί η όχι.
  Δεν σας ανήκει η απόφαση
  Σας ζητούμε πια να πάψετε
  Τὶς ασχολίες σας νὰ διακόψετε τη ζωή σας
  Τις προσφιλείς συνταγές της Βέφας,τα κουτσομπολιά
  Στη Βάρη για κοψίδια τις Κυριακές σας
  Μιά λέξη μόνο. Κάντε πίσω λοιπόν:
  Αφού ούτε υπέρ είστε,ούτε κατά!
  Δεν είναι ανάγκη να το σκεφθείτε καλά .
  Εγώ σίγουρα δεν θα περιμένω!

  Να είσαι καλά!

  • koufetarios April 25, 2012 / 7:29 pm

   …Mία σύγχρονη εκδοχή του Αναγνωστάκη..! Εγώ για αρχή γελάω με όσα βλέπω, τα χλευάζω, τα φτύνω και τα κοροΙδεύω αλλά στο τέλος δεν είναι αυτοί που κλαίνε, αλλά εγώ..Εμείς.

   Καλό σου βράδυ Xristin, σ’ευχαριστώ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s