Αγάπη: Η θεωρία ενός ΄άλλοθι΄.

Το σημερινό θέμα της ημέρας είναι μία ιστορία χιλιοπαιγμένη, γραφική, ίσως κουραστική και δεδομένη. Μέσα στο χάος των σκέψεών μας, των προβληματισμών, των ονείρων και των στόχων μας η αγάπη και οι σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων έχω την εντύπωση πως περνάει μία κρίση.  Οι σχέσεις βέβαια θεωρούνται αυτούσιες και ξεχωριστές, ανέκαθεν δηλαδή μπορεί να συναντούσαμε και να συναντάμε και σήμερα ανθρώπους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν και να κρατήσουν τα όνειρά τους όρθια και απροσπέλαστα. Η διαφορά με το σήμερα είναι πως ο ρόλος της γυναίκας τον τελευταίο αιώνα (ή τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες) άλλαξε σταδιακά, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ρόλο που ο άντρας, ως αρσενικό, της είχε επιβάλλει ή καθορίσει. Η αγάπη ως συναίσθημα βέβαια έχει πολλά παρακλάδια για συζήτηση. Εγώ θα εστιάσω σε πιο προσωπικές σκέψεις, τυλιγμένες με ένα πολύχρωμο συναισθηματικό σελοφάν.

Στην κοινωνία που ζούμε ορισμένοι άγραφοι συμπεριφοριστικοί κανόνες έχουν δημιουργήσει για το αρσενικό είδος την αδιαμφισβήτητη θεωρία ενός ”άλλοθι”. Η ιστορία έχει ως εξής: ένας άντρας όπως είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή στη ζωή του θα συνάψει μία σχέση. Ας πούμε με μία γυναίκα. Αμέσως έρχεται ο ενθουσιασμός, ο έρωτας, η σύγχυση, η ατομική ανανέωση, η επιβεβαίωση, δημιουργείται μία νέα ανάγκη, μία εξάρτηση, μία αγωνία και η απόλυτη προσωπική επιτυχία και ικανοποίηση. Στη συνέχεια στο πέρας των μηνών εξασφαλίζεται η σταθερότητα, η ασφάλεια, η ισορροπία, η τάξη στη ζωές τους. Αργότερα όταν αρχίζουν σιγά σιγά να περνάνε τα χρόνια έχει καλλιεργηθεί και από τους δύο η επικοινωνία, το συναισθηματικό δέσιμο ενώ η ανάγκη, η σταθερότητα η ασφάλεια και η ισορροπία παραμένουν ως έχουν. Τότε είναι που αρχίζει να χάνει έδαφος ο έρωτας, η σύγχυση, η επιβεβαίωση, η εξάρτηση, η αγωνία. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα κύκλο ο οποίος κάποια στιγμή ολοκληρώνει την διαδρομή του ξεκινώντας στη συγκεκριμένη περίσταση κάπως αντίστροφα. Η σχέση δηλαδή ξεκινάει ήδη με την κορύφωση ενώ μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, τότε μπορούμε να μιλάμε για το σημείο της κάθαρσης. Όλα έχουν συμβεί και στο τέλος μένει η αγάπη η οποία -υπό φυσιολογικές πάντα συνθήκες- παραμένει αλώβητη, όμως, σαν ένας ζωντανός οργανισμός, αρχίζει να γερνάει. Εκεί είναι που χρειάζεται τονωτικές ενέσεις για να μπορέσει, να παραμείνει ζωντανή και έτοιμη να ξεκινήσει την διαδρομή πάλι από την αρχή, χαράζοντας αυτή την φορά νέα πορεία, διαφορετική από την πρωταρχική. Μπορεί να πετύχει μπορεί και όχι. Αυτό εξαρτάται από τα δύο άτομα που απαρτίζουν αυτή την σχέση αγάπης.

Εδώ λοιπόν μπαίνει ο παράγοντας απιστία. Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε ένα παράδειγμα απιστίας, είτε δικό μας, είτε κάποιου άλλου γνωστού ή φίλου. Δε νομίζω να απατώμαι αλλά η κοινωνία μας έχει σχεδόν θεσμοθετήσει την απαλλαγή του άντρα ως θύμα σε περιστατικά απιστίας, με τη γυναίκα να θεωρείται συνήθως ο θύτης, έμμεσα ή άμεσα. Λαμβάνοντας υπόψιν δηλαδή οποιαδήποτε εκδοχή, η γυναίκα είναι δυστυχώς εκείνη που θα σηκώσει το βάρος της κατακραυγής και της κακής κριτικής από τον περίγυρό της. Άμεσα νοείται ως το αυτονόητο, δηλαδή η γυναίκα να απατήσει το σύντροφό της και γι’ αυτό το λόγο να δεχτεί αφενός την οργή του άντρα με τον οποίο είχε σχέση και αφετέρου να στιγματιστεί μακροχρόνια ως ”πουτάνα”! Το λάθος βέβαια στο οποίο έχει περιπέσει είναι κατακριτέο αλλά ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται σε μία γυναίκα όταν αυτό συμβεί. Από την άλλη όταν ο άντρας απατήσει τη γυναίκα με την οποία είναι μαζί, δεν συμβαίνει σχεδόν τίποτα. Δέχεται την κριτική όλων όσων προκάλεσε με τη συμπεριφορά του αλλά από την άλλη δέχεται εγκωμιαστικά σχόλια και επαίνους από τους αυλοκόλακες φίλους του με την προτροπή να το ξανακάνει διότι αυτό είναι που τον κάνει περισσότερο αρσενικό από τα άλλα και γιατί…είναι μαγκιά! Το αποτέλεσμα του άντρα-θύτη είναι πως το περιστατικό μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει ξεχαστεί.. Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι γυναίκες από θύματα γίνονται δια μαγείας θύτες. Έμμεσα δηλαδή. Εδώ ο άντρας έχει μεν απατήσει αλλά η γυναίκα είναι αυτή που με την συμπεριφορά της τον οδήγησε σε αυτή την έσχατη απόφαση! Για όσα αναφέρω σαφώς και υπάρχουν και άλλες πλευρές προς συζήτηση, αλλά αυτός ο συλλογισμός είναι σήμερα κατά βάση υπαρκτός και κυρίαρχος στις μέρες μας.

Λειτουργώντας και λίγο συναισθηματικά θα έλεγα πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις ή προϋποθέσεις σε μία σοβαρή σχέση στην οποία δύο άνθρωποι έχουν επενδύσει. Ένας άντρας υποστηρίζει πως το να βρεθεί σεξουαλικά με μία άλλη γυναίκα, τον ανανεώνει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγαπάει περισσότερο τη γυναίκα που απάτησε. Ένας άντρας επίσης μπορεί να πει πως αγαπάει πολύ τον άνθρωπο που έχει δίπλα του και πως δεν μπορεί χωρίς αυτόν, παρ’ ολα αυτά το να πηγαίνει με μία άλλη γυναίκα συμπληρώνει τα κενά τα οποία λείπουν από τον δικό του άνθρωπο. Αυτές οι ερμηνείες θεωρώ πως θα λεχθούν κυρίως για να τις ακούσει εκείνος που της λέει παρά ο ακροατής στον οποίο απευθύνεται. Διότι αυτές οι σκέψεις που εξωτερικεύονται ασυνείδητα αποσκοπούν περισσότερο στο να ωραιοποιήσουν την κατάσταση που βιώνει ο ομιλητής, παρά στην ανταλλαγή απόψεων με τον ακροατή. Είναι κοινώς αιτιολογίες χωρίς αντίκρισμα. Γιατί όποια περίπτωση από τις δύο και αν λάβεις υπόψιν σου, το άτομο που έχει υποστεί την απιστία εξαπατάται όπως ακριβώς εξαπατάται ένας γέρος συνταξιούχος από έναν πλασιέ, όπως ένας πελάτης από μία τράπεζα και ούτω καθ’ εξής..

Το συμπέρασμα προσωπικά θεωρώ πως είναι το εξής: δεν μπορείς να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου με έναν και τα πάθη σου με δύο. Η σχέση δύο ανθρώπων είναι και αυτό μία συμφωνία. Γιατί είναι λάθος να θεωρούμε πως οποιαδήποτε άλλα συμφωνητικά έχουν περισσότερη αξία από την ίδια σου την ατομικότητα. Δεσμεύεσαι στην ουσία ψυχή και σώματι. Υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο από αυτό;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s